Het remsysteem is een van de meest cruciale veiligheidsfuncties van je auto. Een van de belangrijkste componenten van dit systeem zijn de remschijven. Na verloop van tijd kunnen deze slijten en moeten ze worden vervangen om de optimale prestaties en veiligheid van je voertuig te waarborgen. 

In deze gids nemen we je mee door het proces van het vervangen van remschijven, de kosten die je kunt verwachten en hoe je de juiste onderdelen kunt kiezen. Bij Monkey-Parts.nl hebben we alles wat je nodig hebt voor dit belangrijke onderhoudswerk.

Het Belang van Remschijven

Remschijven, ook wel bekend als remschotels, zijn een essentieel onderdeel van het remsysteem van je auto. Wanneer je het rempedaal intrapt, knijpen de remblokken tegen de remschijven, wat wrijving veroorzaakt en je auto tot stilstand brengt. 

Wanneer Moet Je Remschijven Vervangen?

Remschijven slijten na verloop van tijd door de constante wrijving die optreedt bij het remmen. Dit kan resulteren in een verminderde remprestatie en kan zelfs gevaarlijk zijn als het niet tijdig wordt aangepakt. Symptomen van versleten remschijven kunnen onder meer een trillend stuur zijn bij het remmen, een piepend of schurend geluid, of een langere remweg. Het is meestal aan te raden om je remschijven elke 60.000 tot 70.000 kilometer te vervangen, maar dit kan variëren afhankelijk van je rijstijl en de specifieke aanbevelingen van de fabrikant van je voertuig.

Hoe Kies Je de Juiste Remschijven?

Het is belangrijk om de juiste remschijven voor je voertuig te kiezen om optimale remprestaties te garanderen. De juiste remschijven variëren afhankelijk van het merk, model en bouwjaar van je auto. Bij Monkey-Parts.nl hebben we een uitgebreide selectie van remschijven voor verschillende soorten voertuigen.

Wat Je Nodig Hebt

Om remschijven te vervangen, heb je een aantal specifieke gereedschappen nodig, zoals een krik, wielmoersleutel, steeksleutel en mogelijk een rubberen hamer. Je hebt ook de vervangende remschijven nodig. 

Zorg ervoor dat je de juiste maat en het juiste type voor je voertuig koopt. Vergeet niet om ook nieuwe remblokken aan te schaffen, aangezien het meestal aanbevolen wordt om deze tegelijkertijd met de remschijven te vervangen.

Stapsgewijze instructies voor het vervangen van Remschijven

Het vervangen van remschijven is een taak die wat technische vaardigheid vereist, maar met de juiste gereedschappen en wat geduld is het mogelijk om dit zelf te doen. Hier zijn de basisstappen:

Zorg voor Veiligheid: Zorg ervoor dat de auto op een vlakke ondergrond staat en gebruik wielblokken om te voorkomen dat de auto gaat rollen.

Verwijder het Wiel: Gebruik de wielmoersleutel om de wielmoeren los te draaien en het wiel te verwijderen.

Verwijder de Remklauw: De remklauw is het deel dat de remblokken op hun plaats houdt. Deze moet worden verwijderd om toegang te krijgen tot de remschijven.

Verwijder de Oude Remschijf: Als de remklauw eenmaal is verwijderd, kun je de oude remschijf verwijderen.

Installeer de Nieuwe Remschijf: Plaats de nieuwe remschijf op de naaf van het wiel en zorg ervoor dat hij goed vastzit.

Vervang de Remblokken: Nu is het een goed moment om de remblokken te vervangen, aangezien de remklauw al is verwijderd.

Herinstalleer de Remklauw: Plaats de remklauw terug op de nieuwe remschijf en remblokken.

Herinstalleer het Wiel: Plaats het wiel terug op de naaf en draai de wielmoeren stevig vast.

De Kosten van het Vervangen van Remschijven

De kosten voor het vervangen van remschijven kunnen sterk variëren, afhankelijk van de kosten van de onderdelen en of je het zelf doet of een professional inhuurt. Als je het zelf doet, ben je meestal alleen de kosten voor de onderdelen kwijt. Bij Monkey-Parts.nl bieden we concurrerende prijzen op hoogwaardige remschijven en andere remonderdelen.

Conclusie

Het vervangen van je remschijven is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je auto, dat helpt om de veiligheid en prestaties op de weg te waarborgen. Hoewel het een beetje technische vaardigheid vereist, is het met de juiste gereedschappen en instructies mogelijk om dit zelf te doen.